Te salut!
Ieri am fost cu Maria la trezorerie ca sa deschidem un cont “JUNIOR CENTENAR”, un program guvernamental de economisire pentru copii. Pe scurt : depui cel putin 1200 lei/an , statul iti mai da 600 lei/an, plus o dobanda de 3%. Ii poti scoate cand copilul implineste 18 ani. (daca vi se pare interesant, va las linkul la finalul articolului).
Eu voiam sa impartasesc cu voi “smecheria” pe care am facut-o in acest an pentru ca Maria sa aiba parte de prima ei lectie de economie, finante, inteligenta financiara, s.a.m.d.
I-am propus inca de la inceputul anului ca fiecare banut pe care il primeste drept cadou (de ziua ei, ori de la bunici, la colindete, si alte ocazii de genul acesta) sa fie impartit frateste, pe jumatate, intre doua pusculite : PUSCULITA DE CHELTUIALA – ea ii spune “Pusculita pentru jucarii”, si PUSCULITA DE ECONOMII. A fost de acord, asa ca de fiecare data cand primea o “donatie”, era automat impartita pe jumatate. Am fost alaturi de ea intreg procesul si i-am explicat mereu cat de important este sa economisim si sa nu cheltuim toti banii pe care ii avem pentru lucruri marunte.
Pentru ca se apropia finalul anului, am tras linie si am trecut la lectia cu numarul 2: Profitul din vanzarea cartii “Halloweenul fratilor Smith”, la care este coautoare.
Asa cum i-am promis, la fiecare carte vanduta, jumatate din profit merge catre ea, desigur dupa ce scadem impozitul aferent. Trebuie sa va marturisesc : Nu a fost deloc bucuroasa sa afle ca statul ii opreste 10% drept impozit 🙂
In final am reusit sa compunem suma de 1200 lei, necesara depozitului. Si am trecut la lectia cu numarul 3 (ultima, promit): Inmultirea banilor cu ajutorul instrumentelor financiare.
I-am explicat programul Junior Centenar, am calculat impreuna cati bani va depune si cati va retrage din trezorerie la 18 ani, ba chiar i-am dat si cateva exemple de ce ar putea face cu ei la acel moment. A fost de acord sa investeasca, asa ca am mers impreuna la trezorerie, unde am stat la coada cel putin 30 de minute, doar ca sa vada cu ochisorii ei, cum banii pleaca de la noi si se duc la doamna din spatele ghiseului, pentru a fi economisiti si inmultiti.
A fost foarte bucuroasa si a concluzionat ca si la anul va proceda la fel.
Concluzii :
- Invata-ti copilul sa economiseasca. Orice suma, oricat de mica, important este obiceiul. Va ajunge un adult echilibrat in relatia cu banii.
- Copii au o dorinta de cunoastere fantastica. Cu cat le povestesti mai multe, cu atat vor vrea sa stie mai multe. Nu le raspunde niciodata la intrebarea lor “DE CE”, cu “D-AIA”, sau “PENTRU CA ASA SPUN EU”.
- Cumpara-le carti! Nu doar cele scrise de mine 🙂 Orice carti. Bugetul pentru carti al unei familii, ar trebui sa fie nelimitat.
- Aboneaza-te la VOXA. Pentru zeci de mii de carti in acelasi loc. (apasa aici https://voxa.ro/referral/5htrdc92 )
PS: Lasa un comentariu si spune-mi pararea ta despre cele de mai sus, te rog.
PPS: Daca vrei si lectii care nu tin de economie, citeste-i sau fa-i cadou copilului tau cartea “Saptamana povestilor”. O sa invete să fie generos, să-și respecte colegii, să știe să piardă, să nu-și uite lucrurile pretutindeni, să nu-i fie frică de întuneric, să-i accepte pe cei diferiți si să gestioneze conflictele.
Link program JUNIOR CENTENAR :